Sverres fotballinfo - del 6!   Sverres fotballinfo - del 6!
Publisert: 03.11.2020
Sverre Nordhaug har hatt en rekke roller i Turn og i norsk fotball i en årrekke og har blant annet blitt til Kongens fortjenestemedalje. Her kan du lese hans oppsummering av fotball fjernt og nært!
 
Fotballinfo nummer 6 i 2020 -  i hovedsak om Eidsvold Turn Fotball skrevet og formidlet av Sverre Nordhaug - 92402882 - rsnordhaug@gmail.com. Neste utgave følger om 1-2 uker! 
     
Spennende sluttinnspurt i fotballen! Det er sjelden fotballfolket har så mye å se fram til av spennende  og avgjørende fotballkamper på ulike nivåer som i år. Spesielt så sent på året. Obos-ligaen holder faktisk på til  første helg i desember. På topp har vi to landskamper borte. Begge avgjørende for Norge i konkurransen med Østerrike om å vinne avdelingen i Nations ligaen. 
 
I Obos-ligaen, også kalt kokosligaen, er lagene mer eller mindre involvert i enten opprykk, i kval.opprykk -eller motsatt i kval.nedrykk og/eller nedrykk. Kan en forvente mere spenning i en serie? 

Nations League: Liga A består av de 16 beste (rangerte i Europa). Norge er i liga B. Det gjenstår 2 runder (kamper) i de 4 gruppene i liga B. Slik er stillingen for hver gruppe i liga B før innspurten medio november. Gruppe 1: Østerrike og Norge begge med 9 poeng på tabelltopp. Østerrike foran pga innbyrdes seier. Alt tyder på at Norge må vinne over både Romania den 15.11 og mot Østerrike den 18.11.
 
Den 15.11 spiller også Østerrike-Nord-Irland og den 18.11 Nord-Irland-Romania. Østerrike står igjen med to hjemmekamper mens Norge må ut i to bortkamper, meget vanskelig, men skal Norge lykkes nå må laget ta ut sitt aller beste. Alt er mulig. Vi skulle snart ha vært i et større sluttspill (EM/VM) igjen. Heia Norge!

Nations League-tabellene kan du se her!

De fire avdelingsvinnerne møtes til semifinaler og finale. Finalevinneren har da muligheter til VM deltagelse i 2022 dersom det «glipper» i den kommende vanlige VM-kval. Dette etter samme opplegg som i EM-kval. Nations leagua i høst, der det beklagelig vis glapp for Norge mot Serbia i semifinalen. 

Romerikslagenes innsats etter siste serierunde: Sterk poengfangst denne helgen av kretsens lag. LSK 3-0 over serieleder Tromsø og opp på 2.plass, detlover godt for klubben. Strømmen 1-1 mot Sogndal og Ull/Kisas sterke 3-0 seier over Sandnes Ulf var flott! Det er fortsatt uhyre jevnt, og mye tyder på at avklaring om nedrykk og kvalifisering ikke blir klar før i siste serierunde. Kisa på 12. plass ligger 2 poeng foran Grorud på nedrykkkvalifisering. 

Et artig utklipp om Obos-ligaen fra Aftenposten-sporten fra 27.10.2020 skrevet av Ola Bernhus: 
Strek på strek - Noe av hemmeligheten med ligaen er jevnheten og alle strekene i tabellen. Flere såkalte sekspoengkamper spilles i hver runde. En scoring på overtid kaster et lag mange plasser oppover eller nedover på tabellen, forbi en av strekene. La det fortsatt swinge på nivå to. Det feies inn langskudd i Eliteserien også, men ikke flere, og ikke fra så langt hold som da Strømmens Hasan Kurucay lagde frisparkmål fra 45 meter i forrige runde. I Obos-ligaen trosses alle statistikker, også den som viser at corner egentlig er ufarlige, for de gir nesten aldri mål. I denne ligaen er det heller slik at «corner er mål» fortsatt. Hadde regelen vært «tre corner straffe», så ville det fungert også. Kall den gjerne Kokosligaen, eller Klinkokosligaen. Poenget er: Det skjer noe hvert minutt. Noen ganger blir vi så gærne at vi reiser oss, vi eldre og kjedelige også. Uten å rødme. Ønsket for 2021 må bli at det samme skjer når Eliteserien spilles.

Stillingen i 2.divisjon - opprykksgruppa - når tre serierunder gjennstår er stillingen slik: Avd 1 er Fredrikstad klare for opprykk til Obos. Det er 4 lag som kjemper om 2.plassen -som betyr kvalifisering for opprykk. Skeid er nr. 2 nå med 34 p. Deretter Hødd, Alta og Kvik med 29 p. Mitt tips tidligere i høst. Skeid ut i kvalifisering. I avd 2 leder Bryne. Deretter følger Vard 31, Egersund og Arendal 30. Med andre ord full spenning om 2.plassen i 

Ungdomsfotballen i Turn: Aller først gratulasjon til Jenter 15 i 1. divisjon som endte på en flott 4. plass i kretsserien! Ull/Kisa kapret 1.plassen. G19 ble nr 7 i sin avdeling. Ull/Kisa også best her. G16 ble nr.7 i sin avd. Her var Gjelleråsen best. Godt rekrutteringsarbeid hos Kisa her! 
 
Tilbakespill - Turnfotballen fra 1910-1929 - om tabellplasseringer og resultater fra NM med kommentarer:

Ifølge jubileumsboka til Eidsvold Turn så spilte klubben sin første kamp (under navnet Eidsvold Idrætslag) den 12. juni 1910 mot Norrøna fra hovedstaden. Kampen ble spilt på plassen ved høyskolen. Ca 300 tilskuere møtte opp og betalte 50 øre for å se på. Hornmusikk var det også ifb.med kampen. Det ble en målrik kamp. Gjestene vant 11-2. I neste kamp 31. juli var Jessheim Fodboldklub motstander. Her får Turn sin første seier med hele 6-0. Kampen gikk på en bane v/Nedre Vilberg. 
 
Den første kampen på Myhrer ble spilt 4.9.1921. Så vidt jeg er kjent med lå denne banen der Moelven er nå. Turn møtte EIF 2 og gikk på et durabelig nederlag. EIF’erne scoret hele 9 ganger - Turn ingen. Våren 1922 begynte Turn igjen å spille kretskamper i fotball, men laget leverte på 20-tallet svake resultater. De deltok i B-klassen og møtte 2.lagene til EIF, Bøn, Dokken BK og Dal i en ren «Eidsvoll-liga».   

Tabellplasseringer fra 1923-1929  B-klasse  (2 avd)
1923  nr 3 av 5 lag. Bøn 2 vant avdelingen.
1924  nr 4 av 5 lag. EIF 2 vant avdelingen.
1925  Det ble ikke spilt noen kamper dette året.
1926  nr 4 av 5 lag. EIF 2 vant avdelingen.
1927  nr.3 av 5 lag. Bøn 2 vant avdelingen.
1928  nr 3 av 7 lag. Sand vant avdelingen.
1929 nr 1 og vinner av avdelingen.
Tar forbehold om event. feil.  
 
Dokken Ballklubb trakk laget etter 1928-sesongen og dette bidro til oppsving i Turn året etter da mange spillere skiftet klubb. Turn møtte LSK 2 som vinner av den andre avdelingen i 1929 i kamp om kretsmesterskapet på Bøn stadion. LSK hadde benyttet spillere som ikke var berettiget.Turn ble tilkjent seieren og sikret seg klubbens første KM i fotball. Det betydde også opprykk til A-klassen. Ifølge kilder deltok Turn i NM for første gang i 1929. De fikk til og med Vålerengen IF som motstander i 1. runde. Kampen var oppsatt til Furuset stadion, men ble flyttet til Myhrer. Det ble knepent 2-3-tap. Men, det ble  jo revansj en god del år senere! I neste utgave litt fra 30-årene.

Fra utsiden av sidelinja - Mere fra tidligere Styri idrettslag: 
Tenkte det kunne være litt artig for flere å få lese litt og få litt oppfrisking fra gamle resultatlister fra noen av de idretts-konkurransene vi hadde i SIL. Det eldste jeg har funnet i mine hefter av noterte resultater er fra hopp- og utforrenn som ble avviklet 22. mars 1956 i Sølvstøypet evt. Engerkollen. Disse to bakkene lå i den bratte lia/skråning til høyre etter å ha passert gården Enger utover på Nesvegen. Engerkollen lengst unna. Sølvstøypet er et pussig navn som jeg aldri har fått oppklart opphavet til. Hvis noen har forslag så mottas disse med stor takk! Dette rennet er nok det første vi gutta i Enger ski og ballklubb (forløper til Styri IL) hadde laga til. Det sto også at det var klubbrenn!
 
Vi var jo knapt nok tenåringer nesten da vi «lekte» Holmenkoll-rennet» i Sølvstøypet. Med unntak av 1 deltager var de eldste bare 13 år. Den yngste var Ellen Marie Ørbæk (nå Moe) som bare var 9 år gammel. Hun deltok i hopprennet og hoppet 6,5 meter. Flott gjort! Disse 10 deltok: Terje Ajer (fetter til Gunnar), Kåre Frilseth, Steinar Larsen, Ingar Nordhaug, Sverre Nordhaug, Ellen Marie, Gunnar Ørbæk, Ove Westby, Oddmund Vaagaasar og Juel Østereng. Kåre Frilseth og Sverre Nordhaug står oppført som lengdemålere og dommere i stil - når det gjaldt hopprennet. Det var kombinert med hopp og utfor der Juel vant begge øvelsene og ble klubbmester. Nr 2 ble Steinar. Lengste hopp hadde Juel på 12,5 m. Også best i stil: 15,5. Ove ble nr.2 i utfor. 

Småplukk fra heftet «Eidsvoll i bilder»
Jeg og Randi har kjøpt og samlet på de aller fleste heftene av «Eidsvoll i bilder» som Eidsvoll Rotary har gitt ut i en årrekke. Det eldste heftet vi har er fra 1986. Bildene i heftet har jo også en tekst som forteller en del om hendelser og begivenheter av ulike slag i bygda vår. Altså med andre ord et lite historisk oppslagsverk. Jeg håper det kan være av interesse for noen av dere, og tror mange vil si det samme som oss; er det så lenge siden dette da?

Fra 1986-heftet «Eidsvoll i bilder» har jeg valgt ut følgende tekster fra bilder:
Meieriet på Eidsvoll vil bli nedlagt når et nytt fellesanlegg står ferdig i Nes, Sør-Odal eller Kongsvinger.
Skader for 100 000 ved brann i Eidsvoll Trådvare.
Eidsvoll Almenning legger ned sitt nedslitte sagbruk. «I framtida satser vi på høvleri og utsalg», sier Olaf Tufte.
Bra oppslutning om Eidsvollmarken. Brødrene Finsbråten laget i anledningen Norges lengste grillpølse på 288 meter.
Familien Johnsbråten holdt slektsstevne i Gullverket. Over 500 deltok. Maken til familiebilde skal man lete lenge etter.
«Makki» til topps i norsk idrett. Magnhild Sundli Brennvall, tiltrer 1.oktober som norsk idretts øverste leder. Makki blir den første kvinne i denne sjefstolen.
Ny rådmann har vi også fått. Han heter Pål Eilert Lorentzen og er på plass i rådmannsstolen i Eidsvoll kommune. 
Statistikken for 1985 viser klar nedgang i antall tyverier. Gledelig utvikling sier lensmann Olaf Rønsen og førstebetjent Asbjørn Nerbø.
Galleri 1814 åpnet i Sundet. Galleriets innehavere Anne Lise og Ivar P.Jessen. Victor Sparre var første utstiller.

Styrimarka med fine turer for alle! Og nytt parkeringstilbud. Jan Tore Gundersen, leder i Styri og omegn vel, har sendt ut følgende informasjon: Styri og omegn vel har anlagt ny parkeringsplass ved "Drosjehaugen", på andre siden av vegen for det nye boligfeltet i Trollåsen. Stien herfra går gjennom et område med fint og variert skogsterreng kalt Trolldalen. Dette godt egnede området ble for mange år siden regulert til offentlig formål (les: ny barneskole)! Forslag til navn på P-plass: Skoletomtparkeringa

Gratulasjon i dag til vellet som har skaffet en ny parkeringsplass, med navneforslag: Skoletomtparkeringa. Eller hva med å kalle parkeringsplassen «Trollhaugen»? 
Stedet Haugen er vel godt kjent som et utgangspunkt for turer, og trollet er vel med alle steder i området. De fleste har vel mer eller mindre et forhold til hvor diverse «trollplasser» er i Trolldalenområdet. Men dessverre ikke flertallet av politikerne i Eidsvoll mht skoleplassering. Et nytt og bra parkeringstilbud (uansett navn) til alle utenfor Styri som vil ut i Styrimarka. Et fint alternativ til Februa-parkering.
 
Her er det turmuligheter i alle retninger (korte og lange turer) inn mot Eidsvoll allmenning, som for eksempel Høgda m/gapahuk og flott utsikt, beliggende nord for Jøndalsvangen. Flere bra oppmerkede turstier også ellers, til bla. Bokkedalen og Engertoppen (nordtoppen) med sin fine utsikt. Den flotte og ryddige statistikken til vel-leder Jan Tore Gundersen viser fortsatt god oppslutning og interesse for frammøte i Bokkedalen. Et snitt for de tre månedene etter ferien viser faktisk 38 besøkende hver dag, etter min beregning. Regnværet har tydeligvis heller ikke skremt de som er glad i Styrimarka. God tur ut i marka! 
Samarbeidspartnere
Hva skjer?
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
november 2020
november 2020
 mtotfls
442627282930311
452345678
469101112131415
4716171819202122
4823242526272829
4930123456
november    2020
Google Translate
select

 
 


Instagram - Likebox