Sverres fotballinfo - del 7!   Sverres fotballinfo - del 7!
Publisert: 29.01.2021
Sverre Nordhaug har hatt en rekke roller i Turn og i norsk fotball i en årrekke og har blant annet blitt til Kongens fortjenestemedalje. Her kan du lese hans oppsummering av fotball fjernt og nært!
 
Fotballinfo nummer 7 i 2021 -  i hovedsak om Eidsvold Turn Fotball skrevet og formidlet av Sverre Nordhaug - 92402882 - rsnordhaug@gmail.com. Neste utgave følger om ikke lenge!
 
Hei igjen - og godt nyttår alle lesere! Et nytt, spennende år står foran oss på alle områder. Vi får håpe at det meste etter hvert normaliserer seg, slik at vi kan vende tilbake til omtrent slik vi hadde før koronaen kom i mars i fjor. Det er et par ting jeg først for orden skyld vil opplyse om; innholdet i Fotballinfo’n «I SKUDDET» er ikke ment å være noe nyhetskriv, men får jeg gode nyhetstips (gladnytt) fra leserne om noe omkring fotball så blir det vurdert å ta med. Som dere sikkert skjønner så har jeg ikke kapasitet til å være «nyhetsjournalist». Ikke har jeg utdannelse til noe slikt heller – det får bli hjemmesnekra fortsatt! Dette er jo noe jeg har som en artig pensjonisthobby når det passer inn ellers.
 
Det jeg er mest opptatt av å formidle av stoff er forhåndsomtaler, kommentarer og oppsummeringer/historikk, spesielt om Eidsvold Turn Fotball. Pluss litt annet stoff enn fotball. I denne infoen følger bla kopi av resultatliste fra skøyteløp på Frilsethtjernet fra 5. mars 1961 med Styri IL som arrangør. Det er nettopp det som er nevnt foran her som er min tanke/mål med å gi ut denne infoen til alle leserne av den. Håper en del av det jeg skriver fortsatt er av interesse? Da sier jeg: god fornøyelse!
 
Distribusjon til medlemmer i Styri og omegn vel: Jeg har et fint samarbeid med velet v/leder Jan Tore Gundersen, som er snill og videreformidler infoen for meg til alle medlemmene i velet. Dersom noe ikke ønsker å motta infoen - vennligst meld fra til Jan Tore eller meg.  

Fotball i målet   Klart for ny fotballsesong med mere nettsus! Her er avdelingsoppsettet for PostNord-ligaen (2.div.avd 1) 2021 hvor Turn er med. Sammenlignet med lag som var i avdelingen med Turn sist sesong så er det kommet til bare tre nye lag. Kongsvinger ned fra Obosligaen, samt Asker og Bærum, som har blitt byttet over fra den andre avdelingen med to andre Oslo-lag - Skeid og Kjelsås.  
 
Mer om PostNord-ligaen 2021 (2.divisjon): Skeid og Asker ble jo som kjent nummer 2 i hver sin avdeling og spilte kvalifisering om en ledig plass i Obos-ligaen i fjor høst. Asker trakk det lengste strået, og møtte Stjørdals-Blink (som ble tredje sist i Obos-ligaen). Blink ble for gode for Asker og beholdt plassen.   

Så en liten oppfrisking over hvilke andre lag i avdelingen Turn spilte mot i fjor og skal møte igjen. Det er: Kvik Halden, Moss, VIF 2, Alta, Tromsdalen, Senja, Fløya, Hødd, Brattvåg og Florø.  Spennende avdeling med muligheter for et Turn-lag med flere spillere i utvikling til å bli enda bedre. Gledelig med at Ole Andreas Nesset er tilbake etter en tid i Ull/Kisa. Det kan blant annet bety enda mer nettsus og flere poeng! Jeg vurderer/regner med at Kongsvinger og Asker vil være med å kjempe om de øverste plassene på tabellen. Mitt råtips: Turn blant de 5 beste i år - kanskje bedre også – dersom en slipper mye skader. Det er å håpe at strenge koronaregler oppheves og at flere tilskuere kan slippes inn på Myhrer stadion. Artig lag å se - og følge med, synes je. Kom å se!  

Litt fra spilleplanen - Turn spiller borte i serieåpningen: Turn blir «kastet ut til ulvene» i første serierunde. Bortekamp mot Asker på Føyka venter, like greit kanskje? Tøft og utfordrende, og en fin mulighet til å få vise litt hvor laget står i sesongstarten. Og kunne laget attpå til greie å ta med seg poeng derfra, så ville jo det være en pangstart/inspirasjonskilde framover i årets sesongåpning.    

Så litt om kamper videre (datoer kan bli justert): Første hjemmekamp til Turn blir den 17.4 mot Florø. Siste før ferien 17.7 mot Moss hjemme. Første etter ferien 14.8 Kvik Halden borte (litt å ta igjen fra i fjor?).  Så Kongsvinger 21.8 på Myhrer.  Ha den bak øret allerede! Og bortekampen mot KIL allerede 15.5 vil ganske sikkert være blant godbitene i år. Siste hjemmekamp 30.10 mot Senja.
 
Tilbakeblikk! Turn-fotballen (senior menn) fra 1945-1949: Serien startet på høsten med avslutning på våren. Sesongen 1946/47 var en kvalifiseringssesong for 2.divisjon. Sesongen 1949/50 er en av Turns svakeste sesonger. Det er til nå eneste gangen Hurdal (som faktisk vant avdelingen) har vært bedre enn Turn. Laveste divisjon attpå til! 4.divisjon da tilsvarer omtrent 6. divisjon nå, hvis jeg ikke tar feil. Men også noe bra: Turn nådde til 1.runde i cupen i 1946-47-sesongen, men tapte mot Fremad Lillehammer borte hele 6-0, etter å ha vunnet med samme sifre mot Ullensaker.  

Litt om seriespillet i toppfotballen menn - etter krigen og oppover: Før hovedserien ble opprettet med to avdelinger i 1948-49-sesongen var det tre sesonger, 1937-38, 1938-39, og 1947-48 med Norges-serie med flere avdelinger. Hovedserien varte fra 1948-49-sesongen til og med 1960-61-sesongen med to avdelinger og en seriefinale mellom vinnerne i hver avdeling. Med start høst og avslutning vår. Sesongen 61-62 ble en overgangssesong spilt over et og et halvt år med 16 lag (fra de to avdelingene fra før med 8 lag i hver avd.) En såkalt «maratonserie». Faktisk slik ordningen er nå. 1.divisjon ble navnet på serien i 1963 med de 10 beste lagene fra maratonserien. 
Tippeligaen ble til i 1990, Eliteserien ble til i 2017 og gjelder fortsatt - altså 4 forskjellige navn siden 1949. Antall lag i toppdivisjonen: Fra 1972-1994 var det 12 lag, fra 1995-2008 var det 14 lag, fra 2009 16 lag-som nå. I neste nummer litt om maratonserien i 1963. 
 
Utenfor sidelinja: Vinter-OL 1952! Det var 22 øvelser (som i 1948), 76 norske utøvere (49 i 1948). Medaljefordeling: 7-3-5, i alt 15 mot 10 i 1948. Langrenn: På 18 km tok Trysils store skiløper, Hallgeir Brenden, sitt første olympiske gull. Bronse på 50 km til en god 5-mils løper, Magne Estenstad. Ikke ukjente Veikko Hakulinen tok med seg gullet hjem til Finland. Det må ikke glemmes at 40-åringen Olav Økern tok en flott 4.plass. På stafetten også Finland på topp av pallen. Sølv til Norge. Sølvguttene (ikke de syngende da): Magnar Estenstad, Mikal Kirkholt, Martin Stokken og Hallgeir Brenden. 
 
På kvinnesiden var også Finland best med hele trioen på pallen på 10 km med Lydia Wideman som gulljenta. Det første langrenn for kvinner i et OL. I kombinert ble det gull til Simon Slåttvik og bronse til Sverre Stenersen. Alpint: Også flott medaljefangst. Stein Eriksen sølv i slalåm og gull i storslalåm. For en stor prestasjon av Eriksen! Bronse til Guttorm Berge i slalåm. Meget god norsk innsats! Skihopp: Topp prestasjon igjen i hopp. Gull til Arnfinn Bergmann og sølv til Torbjørn Falkanger. Halvor Næs nummer 4, og tett oppunder medalje. Og Arne Hoel nummer 6. Det gir 4 på poengplass, og laginnsats av beste slaget!  

Skøyter: Hjalmar (Hjallis) Andersen gullgutt av høyeste klasse på skøyter. Av fire øvelser tok han tre gull. Det var bare Ken Henry USA som tok fra han det fjerde gullet på 500 m. Arne Johansen fikk en flott 3.plass og bronse. Det samme oppnådde Roald Aas på 1500 m og Sverre Haugli på 5000 m. Kees Broekman ble den argeste konkurrenten på de to lengste løpene, 5000 og 10.000 meter, men tidene hans var ikke i nærheten av tidene til Hjallis. Populært sølv til den velkjente og gode løperen fra Nederland. I ishockey ble det gull til Canada, som i 1948. Norge ble nummer 9. 

Min vurdering av dette OL: Til da det mest populære og beste sportslige vinter-OL. Enda bedre medaljefangst enn i OL 1948. Gledelig og stor fremgang i langrenn og kombinert. Fortsatt knallgode i hopp og på skøyter.  Av utenlandske utøvere vil jeg fremheve: Veikkko Hakulinens historiske tid på 5-mila: 3.33.3.  Slå den ja - men ikke sifrene!    

For 60 år siden! Jonny Ruud klubbmester på skøyter i 1961 for Styri IL - i yngste klasse. Skøyteløpet foregikk på Frilsethtjernet den 5. mars i 1961. Det var 3 distanseøvelser. (1-3-5-runder). To klasseinndelinger: 10-13 år, 14 år og eldre. Det deltok også gutter fra Frilseth, og det var gøy! Jonny vant alle øvelsene i yngste klasse. Steinar Arnesen gjorde det samme i eldste klasse. To meget gode skøyteløpere som det var vanskelig å slå! 
 
De tre beste sammenlagt: Yngste klasse:1. Jonny Ruud - 2. Kjell Smedsrud - 3.Arne Jensen. Eldste klasse: 1. Steinar Arnesen. Også klubbmester 2. Arvid Øgård – 3. Roar Bekkeli. Gunnar Ørbæk ble nr 2 i de to lange øvelsene, men falt dessverre på kortdistansen, og av den grunnen mistet han eventuelt en pallplass. Frilseth-guttas deltagelse skjerpet konkurransen til Styri-gutta, og de oppnådde gode plasseringer. Morsomt arrangement! 

Litt om skøytebanen på Frilsethtjernet og Jøndalsdammen: Det bør nevnes samtidig at Frilseth-tjernet ble brukt nokså tidlig i skøytesesongen de fleste år i forhold til å ha trygg is, og den holdt seg forholdsvis stabil i forhold til isen på Jøndalsdammen, som vi fra Styri brukte aller mest om vinteren. På grunn av vannregulering ble det ofte sprekker og/eller overvann der. Som en kuriositet kan nevnes at vi også hadde flomlys på skøytebanen ved Jøndal en periode. Utrolig, men sant!  

Det var faren til Tore og Lars Fossum (Leif) som ordnet med lyset. Familien Fossum bodde i bygningen ved siden av fabrikken, Jøndal Verk, (den store murbygningen) i Fosserud. Det ble plassert en stor lyskaster på fabrikksiden mot vannet som lyste ned mot skøytebanen. Det var veldig moro å gå på skøyter der spesielt om kvelden i flomlyset. Mange av SIL-gutta var med og gikk på skøyter om vinteren. Helt topp miljø! Tore og Lars var med i Styri IL mens de bodde i Fosserud på Styri.  
 
Mens vi hadde flomlys lå skøytebanen nærmere fabrikkbygningen enn vi ellers brukte å ha den. Vanligvis hadde vi banen et lite stykke opp fra dam-muren på østsiden av Nesvegen. Vi måkte, ryddet og vannet selv skøytebanene. Det var i liten grad vi ba om hjelp fra våre foreldre eller andre voksne til å utføre denne ofte tunge og krevende jobben. Jeg tviler på om vi hadde fått til en slik ordning i dag. Vi synes det var morsomt å få det til selv, og jeg tror også at de fleste som var med da vil skrive under på det. 
 
 
Det er gledelig å lese i lokalavisene nå at sportsforretningene har godt salg av skøyter for tiden. Et godt tegn på at skøyteinteressen er litt på tur oppover igjen. Bra for både rekruttering, og ikke minst egen helse for folk i alle aldre. En får jo nesten lyst til å finne igjen de gamle og gode Ballangrud-skøytene, men det blir vel med tanken?  
 
Samarbeidspartnere
Hva skjer?
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
mai 2021
mai 2021
 mtotfls
17262728293012
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231123456
mai    2021
Google Translate
select

 


Instagram - Likebox