Sverres oppsummering - del 4!  Sverres oppsummering - del 4!
Publisert: 02.10.2020
Sverre Nordhaug har hatt en rekke roller i Turn og i norsk fotball i en årrekke og har blant annet blitt til Kongens fortjenestemedalje. Her kan du lese hans oppsummering av fotball fjernt og nært!
 
Fotballinfo nummer 4 i 2020 -  i hovedsak om Eidsvold Turn Fotball skrevet og formidlet av Sverre Nordhaug - 92402882 rsnordhaug@gmail.com. Neste utgave følger om 1-2 uker! 
 
Går det Turns vei til helgen med deltagelse i opprykksgruppa videre i høst? Det var kaldt og sterk vind på Myhrer lørdag ettermiddag, men en meget god kamp av Turn med etterlengtet seier og 2-0 over 3. plasserte Alta varmet veldig godt. Resultatene ellers passer også godt for Turn, med unntak av at Brattvåg som tok med seg full pott fra Kvik Halden og sikret seg plass i opprykksgruppa.
 
Resultatene: Florø-Kjelsås 2-2, VIF 2 - Moss 0-1 og Tromsdalen med 2-1-tap i Fredrikstad. Det betyr at ingen av Turns argeste konkurrenter dro fra poengmessig før siste serierunde til helgen. 5 lag er med og konkurrerer om 7. plassen som ikke er sikker ennå. Turn ligger best an til å erobre den plassen, men da må det til seier over Senja borte, samtidig som Tromsdalen hjemme mot Kvik Halden må avgi poeng. Taper både Tromsdalen og Turn eller klarer de bare uavgjort, så har en av disse 3 lagene: Florø, Kjelsås og VIF 2 sjansen til å ta 7. plassen.
 
Slik spiller disse lagene til helgen: Florø mot Hødd borte, Kjelsås hjemme mot Skeid og VIF 2 borte mot Alta. Til slutt nevnes: Turn ligger bak Tromsdalen pga minus målkvote. Et minus! Alle kampene spilles samtidig lørdag kl 1500. Kl 1700 har vi svaret. Veldig spennende! Avd 2: Bryne leder med 27 poeng foran Vard på 25 p. Romerikslagenes plassering i Obos-ligaen etter siste serierunde. Lillestrøm inntar 4. plassen, Strømmen på 11. plass og Ull/Kisa på 12. plass etter stort tap 0-7 mot Tromsø på Jessheim.

Ungdomsfotballen i Turn: Moro med jenter 15 i 1.divisjon. Sist ble det 3-3 mot serieledere LSK 2 og nå er laget oppe på en 4.plass på tabellen. Det er bare å stå på videre i klatringen. G16 i 1.divisjon har havnet nede på 10.plass. G19 1.divisjon har også falt av til 8.plass.
 
Fra sidelinja - siste nytt fra NFF: Det blir ikke noe nedrykk fra 2. divisjon i år. Lagene som blir nr 8-14 beholder plassen i divisjonen til neste sesong. Ut fra det bortfaller videre spill i denne gruppa etter siste serierunde til helgen.

Tilbakeblikk: Litt om Styri idrettslag (SIL) og Trasopsletta Styri IL var en gutteklubb (ikke organisert i Norges idrettsforbund.) Det var ca 40 medlemmer i SIL fra 10-12 års alderen opp til vel 20-årsalderen, som hadde sin blomstringstid fra midten av 1950-tallet til midten av 1960-tallet. Nesten alle guttene som bodde i Styrigrenda deltok, og den største oppslutningen var omkring fotballsparking på Trasoplykkja. Det var dette som opptok det aller meste av guttas fritid om sommeren. For de som er litt kjent med parkering til Bokkedalen v/Februa så kan en finne Trasop ved å ta av stien til venstre etter å ha gått over brua, og så gå noen hundre meter oppover i skogen på en sti til en kommer til banen. Denne stien var eneste fremkommelighet ned til bygda for de som bodde i Åslettagrenda, enten de skulle på arbeid, skole eller på butikken. Bilveien dit opp kom først i 1961.

Tidligere har det vært en husmannsplass her, men det antas at sletta har vært benyttet til fotballsparking etter 2. verdenskrig. Sletta var jo ikke helt i vater, og gresset hadde ingen mulighet på den hardttråkkede leira. En del tuer hørte også med. Ikke lett å drible der nei! Målene var enkle og «hjemmesnekra». Overligger’n kunne være ei bakonlengde (planke), og det hendte av og til at den kunne ramle ned av bla. et hardt skudd, med en viss fare for at målmannen kunne få den i hodet.

Drakter var et ukjent begrep. Det mest brukte var nok stuttbukser og korterma skjorter. På beina ble det brukt alt fra blåhvite turnsko til beksømstøvler. Det var en fin anledning til å få vasket seg etter kampene på turen hjem ved å ta en dukkert i Jøndalsåa på «Åbborberget», som ligger mellom Februa og Trasop. Også et yndet badested for hele befolkningen i Styri på denne tiden. På fine sommerdager myldret det av folk som koste seg med bading og soling i den fine skråningen ned mot vannet.

Det var omtrent aldri problemer med å få nok spillere til å få valgt to lag. Frammøte var helt upåklagelig. Jeg regner med at de fleste som hadde ei ball-løkke i nærheten av der de bodde også hadde den ordningen som vi gutta på Trasop hadde ved å velge ut laget. To personer, en for hvert lag fikk i oppdrag å velge, og valgene gikk på rundgang. De beste ble selvfølgelig valgt først, og for min del var jeg ikke av de første som ble valgt. Heller motsatt, helt Ok etter min egenvurdering også.

Derfor fant jeg etter hvert ut at det var dommergjerningen jeg ville prøve meg på, og som oftest ble det slik at jeg hadde med dommerfløyta og ledet kampene på Trasop. Dette viste seg å bli starten på min «løpebane», med og uten fløyta. Det endte opp med et uvirkelig og overraskende punktum i 2015 med tur til Slottet, og bokstavelig talt få sitte ved kongens bord. Et stort og uforglemmelig høydepunkt i mitt liv. I 1960 begynte jeg som dommeraspirant for kretsen, og selvfølgelig for Eidsvold Turn.

I noen sesonger hadde vi seriespill. Vi delte Styrigrenda i 4 soner med spillere fra søndre, vestre, nordre og østre del av grenda. Ca 8-10 spillere fra hver sone. Vi spilte 7-erfotball. I denne tiden hadde vi også en «infoavis» STYRI SPORT, dvs et A4-ark (tosidig) som ble skrevet på maskin og kopiert.

Her ble det skrevet referat fra kampene, tabeller og målscoreroversikter ble tatt med. Det var 3 spillere fra Styri på Turn’s A-lag denne tiden, og noen ganger kom de opp til Trasop og var med og spilte fotball med oss. Stor stas da. De het Armand Arnesen, Svein Gundersen og Tor Ruud. Armand og Tor er døde. Den første kampen vi spilte mener jeg å huske var mot gutta fra Gruebåtan. Vi hadde også kamper mot gutta fra Frilseth og de spilte også i serien vår en tid. Det første laguttaket jeg kan finne skriftlig er fra 8.4.1957: «Følgende er tatt ut: Juel Østereng (målmann), Sverre Nordhaug, Steinar Larsen, Hans Dahl, Tore Fossum, Ove Westby og Ingar Nordhaug (?)». I begynnelsen kalte vi oss for Enger ski- og ballklubb da de fleste kom fra området omkring gården Enger. Utenom fotball hadde vi også litt friidrett og fiskekonkurranse om sommeren.

Om vinteren holdt vi på med ski og skøyter. Vi arrangerte skirenn i både hopp og langrenn. Klubbmesterskap hørte også med i disse øvelsene. En gang var det over 60 deltagere i langrenn, inkludert deltagere utenfor Styri. Skøyteløp var også populært og vi brukte mest Jøndalsdammen, men også Frilsethtjernet. Jeg husker også at vi arrangerte klubbmesterskap i kurong på gutterommet hjemme hos meg.

Utenom det hadde vi også regelmessig artige medlemsmøter omkring i hjemmene om vinteren. Oppslutningen var så stor at vi måtte dele medlemmene i to grupper, over og under 14 år. I møtene var det spørrekonkurranser, referat og diskusjoner fra det vi hadde holdt på med den siste tiden. Brus og kake ble ofte spandert av snille foreldre. Lek, moro, god innsats og godt kameratskap sto i høysetet hos Styrigutta i alle aktiviteter de var med på. Det meste av resultatlister og deltagerlister m.m er tatt vare på av meg. Hvis noen lurer på noe omkring dette, så bare ta kontakt.

Nye Trasop Steinars verk! Aller først er det bare å ile til å gratulere og takke Steinar Larsen for flott istandsetting av Trasoplykkja i ny utgave med gressbane og ordentlige mål. Jeg tror at jeg har alle Styri IL-gutta med meg på dette. Tenk om vi hadde hatt en slik bane i 1950-60 årene?

Nå ser vi fram til baneåpning til våren. Vi satser på at coronaen har roet seg ned slik at vi kan spille kamp mellom tidligere medlemmer i Styri IL og gutta i gågruppa Gofoten. Vi håper også at myndighetene slipper opp kravet om maks 200 tilskuere. Det er ubegrenset plass rundt banen, og vi håper Eidsvold Turn Veteran og mange andre, kommer og heier på da? Jeg har delegert meg selv til å oppnevne lagledere, og det ble ikke vanskelig: Steinar blir leder for Styri-gutta og Vidar Sollihøgda for Gofoten.
 
De kan begynne å forberede seg i forhold til planlegging av spillestil og taktikk. Dommergjerningen har jeg selv lyst på da, men jeg vil også få med meg to tidligere dommere, Arne Nesse og Knut Skyttersæter som assistentdommere. Jeg har allerede funnet fram fløyta, gult og rødt kort samt flagg til ass.dommerne. Det blir nok verre å få på seg den gamle dommerdrakta … Videre et ønske om at Hans Magnus (Jonsbu) tar med legekofferten, og at han også stiller som kampens lege. Spørs om du har nok isposer Hans Magnus? Det kan også komme et eller annet uventet besøk?

Her kan det bli mye moro å holde styr på, derfor full dommertrio. Øvrig vakthold unødvendig. Videre kunne jeg tenke meg å foreslå at damene våre også får delta i arrangementet. Det vil si vi lager til en straffespark-konkurranse etter at kampen er ferdigspilt, og den kan damene utmerket godt utføre. Det anbefales allerede nå at egentrening hjemme kan igangsettes. Vær forsiktig med taklamper og andre pyntegjenstander når innetreningen med ball starter for begge kjønn. Lykke til! Og da gjenstår det bare å glede seg til baneåpning til våren.

 
Samarbeidspartnere
Hva skjer?
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
oktober 2020
oktober 2020
 mtotfls
402829301234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
442627282930311
452345678
oktober    2020
Google Translate
selectInstagram - Likebox